House, Southern Gulf Islands

House, Southern Gulf Islands

Southern Gulf Islands, B.C.   2008

Located on the southern edge of the Southern Gulf Islands, this 2500 square foot private residence draws a line across the edge of a natural grassy clearing, forming a meadow forecourt on one side, overlooking Haro Strait and the Olympic peninsula on the other. It acts as a spatial filter through which to experience and engage with the particularities of this place at various scales - at the immediate scale of the grasses, rocks and stand of garry oaks, at the midscale of the gently sloping topography, meadow and forest, and at the expansive scale of the ocean vista.

consultant team:
Fast + Epp Structural Engineers
Spratt Emanuel Engineering Ltd.

photography:
Gates_Suter Architects

HSGI_website19.jpg
HSGI_website3_rd.jpg
HSGI_website4_rd.jpg
HSGI_website5_rd.jpg
HSGI_website6_rd.jpg
HSGI_website7_rd.jpg
HSGI_website8.jpg
HSGI_website9_rd.jpg
HSGI_website10_rd.jpg
HSGI_website11_rd.jpg
Boxcars

Boxcars

Osoyoos, B.C.   2010

Located in the Town of Osoyoos, this 1850 square foot residence occupies a former railway bench, and presents itself as two volumes coupled by an external circulation space. These boxcars and coupler respond to the client’s need for distinctly public and private programs - public bed/ breakfast at the front, external circulation space, private dwelling. This solid/ void spatial strategy frames the surrounding mountains within the void spaces of the project, creating a dialogue with this rugged terrain, as the metrics of material and assembly act in counterpoint to nature.

consultant team:
Fast + Epp Structural Engineers

photography:
Gates_Suter Architects

Boxcar_website2_rd.jpg
Boxcar_website3_rd.jpg
Boxcar_website4_rd.jpg
Boxcar_website5_rd.jpg
Boxcar_website7_rd.jpg
Boxcar_website8_rd.jpg
Boxcar_website9_rd.jpg
Boxcar_website10_rd.jpg
Baran House

Baran House

Vancouver, B.C.   1999

This japanese influenced west side abode for an avid gardener uses repetitive materials and spatial voids to link house and garden. The front porch invites and sheilds, while the private rear patio interconnects with the living and dining rooms. Seasonal change and shifts in natural light are apparent through the weathering qualities of the house and the plantings.

consultant team:
Fast + Epp Structural Engineers

photography:
Gates_Suter Architect

Baran_website3_rd.jpg
Baran_website4_rd.jpg
Baran_website5_rd.jpg
Jones-Millar House + Laneway

Jones-Millar House + Laneway

Vancouver, B.C.   2017

 

Blenheim_04_FINAL-01.png